06 апр.

Историята на Мисис Мортън…

 

Как разбрахте за метода Сугестопедия?

За метода разбрах от моя позната, която посещаваше курс по английски език по този метод и беше много доволна. Първоначално не вярвах, че в пенсионна възраст човек може да научи нов език, но тя беше толкова впечатлена, че се запалих и аз. До този момент само бях чувала за метода на д-р Лозанов.

Какво ви е първото впечатление от курса?

Прекрасно! И е много по-различно от стандартното обучение, на което сме свикнали. Не се учат граматическите правила, само четем и говорим.

Как научавате граматиката?

Някак си всичко е едно цяло и в хода на обучението се научаваме да говорим граматически правилно, без реално да учим граматическите правила. Подобно на това как се учат децата да говорят.

Имахте ли някакви познания по английски език преди да започнете обучението?

Не знаех дори азбуката. В момента говоря английски на средно ниво. Чета Джон Гришъм в оригинал. Като ходихме до Куба на семейна почивка държах аз да говоря на летището, в хотела, макар че моите деца говорят езика перфектно. Цялото ми семейство беше във възторг от мен. Още след първия урок, когато се прибрах вкъщи казах няколко изречения на английски.

Колко време продължи обучението?

След един месец говорех за най-основните неща и разбирах доста. Но исках да усъвършенствам знанията си и да достигна свободно владеене на езика. Преминах три курса за една година и достигнах средно ниво. Правила съм и онлайн тестиране, което ме определи на ниво В1.

Говорите ли други езици?

Да, немски съм учила 10 години. И смея да кажа, че го владея на средно ниво.

Тоест сте учили немски 10 години, за да достигнете средно ниво, а за английски за същото ниво Ви е трябвало една година.

Така се получава 🙂 Но немския съм учила по стандартния начин. Сугестопедията е уникален метод.

Как бихте описали метода?

Методът е много успешен, защото чрез класическо изкуство и естетика неусетно се научава езика. Как точно научих езика не знам, но думите ми идват когато започвам да говоря, като не си превеждам от български на английски.

Къде преминахте Сугестопедичен курс по английски език?

Преминах обучението в Сугестопедия център Easy Way. Препоръчвам преподавателката Галина Копчева, която винаги успява да улесни комуникацията, да те предразположи, когато си притеснен и да създаде тази така прекрасна атмосфера, необходима за метода.

Защо препоръчвате Сугестопедията?

Има един баланс в обучението, ритми, интонации, емоции. Много по – лесно е в сравнение със стандартния метод, няма домашни и атмосферата, която се създава е уникална. Това е атмосфера на любов. Това е Сугестопедията 🙂

Д. Димитрова