11 сеп.

Сугестопедичният метод за изучаване на чужд език набира все повече привърженици у нас. Часовете протичат в неформална обстановка под формата на игра, а според курсистите резултатите са в пъти по високи. За откривател на сугестопедията се смята българинът, професор д-р Георги Лозанов, който е психиатър и разработва системата през 60-те години на миналия век в клиничната си практика. За иновативния начин на обучение, разказва Далия Костадинова. С пъстри цветове, богат снимков материал и подходящ музикален фон протичат часовете по сугестопадия. Това прави ученето на чужд език, приятно, лесно и ползотворно. А писането на домашни отживелица.

Галина Копчева, преподавател по сугестопедия:  Няма толкова много обяснения, граматиката и лексиката се изучават, но несъзнателно и се играе игра, точно както децата. Те се забавляват, отново както децата, имаме много смях, тоест емоция, с която запомняме по-добре.

Сугестопедичният цикъл се състои от четири етапа: въведение, активен и пасивен концертен сеанс, разработка и представяне. Във всеки един от етапите присъстват седемте закона на сугестопедията

Галина Копчева, преподавател по сугестопедия: На базата на тях правим различните упражнения. От природата е взела златното сечение, от психологията е взела различни техники, както вие видяхте, ние използваме различни методи с които целим да се получи релакс.

По този начин в рамките на 5 седмици, курсистите усвояват 3 пъти повече материал, отколкото при традиционните методи на обучение. Така, Борис и Юлия се озовават в един сугестопедичен курс, привлечени от неангажираща среда по време на часовете. Юлия, курсист по съгестопедия:  При мен изключително добре работи този метод, като изключва стреса и напрежението от заучаването. Ние тук играем, пеем и комуникираме, смеем се. Борис, курсист по съгестопедия: Смятам, че това обучение е много полезно, защото то постепенно те научава да усещаш езика, когато се слуша и се живее в нормална езикова среда, такава каквато едно дете научава езика. Неслучайно атмосферата наподобява детско учебно заведение. Доказано е, че в ранна детска възраст, човек научава по-лесно, повече. Сугестопедията цели да отключи подсъзнанието, като по този начин кара вече порасналите деца да забравят за стресовото ежедневие, като единствено ги накара да разгърнат личността си.