29 авг.

Проговори английски за месец! 

Може ли след 5 седмици учене да проговориш чужд език“, пита Мими Иванова. Певицата сияе и подава жокер: „Научих английски, мога да чета и говоря.“

Не е само тя. Езиковата бариера прескочи и актрисата от Младежкия театър Нели Топалова, опит прави и Софи Маринова. Не само звезди, а въобще хората в напреднала възраст вече имат своя шанс – сугестопедичните курсове по метода “Лозанов”. Той връща угасналата надежда да се „евроинтегрират езиково“ след няколко неуспешни опита да научат думи, граматика и да проговорят.

„Бях чула от Развигор за разработената система от д-р Лозанов и че по нея навремето учела Людмила Живкова. Но сега явно методът е усъвременен – не е да легнеш и да ти пуснат музика в слушалките и да ти говорят, както се смяташе едно време“, казва Мими Иванова.

„Това е оригиналният метод на Лозанов, който е обявен от ЮНЕСКО за най-добрия за преподаване в света. С моите колежки преминахме обучение при самия д-р Лозанов миналата година и при най-близката му сътрудничка Ванина Бодурова. Ние сме техни ученици“, обяснява Галина Копчева, една от преподавателките. Самото преминаване на курса не е дълго, не е и никак трудно и досадно, защото зубренето е заменено от една практическата работа, разясняват и преподаватели, и курсисти. Вярно, има учебник, но той е книга с указания какво да правиш. Никога няма да чуеш думата урок, преподавател, изпит, а дори и трижди да сбъркаш, няма кой да ти каже – не, не си прав. Ами ще чуеш само насърчаващото окей.

Въпреки това насърчаване, Софи Маринова направила фал на старта и се отказала. „Бях много заета, пеех до късно по нощите, а сутринта курсът започваше в 10. Ходих няколко пъти, ама направо заспивах“, обяснява певицата. Обещала да поднови опита през есента, но вече май амбицията й я нямало. За Нели Топалова от Младежкия театър това е „прекрасен начин за усвояване на каквото и да е. Преобладават над средната възраст хора, но там забравяш на колко години си и по детски играеш и се забавляваш. Чудесен начин да си подмладиш духа, да се разтовариш и да научиш език в крайна сметка“, казва актрисата, която изкарала по-горно ниво.

„Най-важното за успеха на обучението е създадената атмосфера между хората. Първият закон на сугестопедията е любов към другия. Преподавателят е длъжен да се отнася с голяма любов към курсистите. Не използваме никакво отрицание. Дори и да сбърка някой, няма да чуе: „Не, не е така“, а ще го насърчим с „да“. Съвсем не е задължително да се коригира всяка една грешка, защото с напредването на курса хората сами ги поправят и започват да говорят все по-правилно.

Нов курс за Начинаещи 

Д-р Лозанов е открил, че винаги трябва да поощряваме, да мотивираме, за да могат хората да станат уверени в това, което работят. Те се отпускат, стават приятели, създават се невероятни контакти, независимо че един курсист е на 23 г., а друг на 53, разказва Галина Копчева.
Този род взаимоотношения е възпитателен и за двете страни. Преподавателите не престават да се впечатляват как си допадат толкова различни характери – дотолкова, че продължават да се срещат извън курсовете и да станат приятели. „За мен това е уникално“, признава Копчева.
Всичко обаче се дължи на хубавата атмосфера. Тя е толковае приятна, че вместо умора от интензивния курс по 3-4 часа на ден курсистите казват: „Тук не се натоварваме, а си почиваме.“

Един от триковете е да избягаш от напрегнатото всекидневие, примерно от тревогите по неплатени сметки, заеми или конфликт с началника, т.е. от действителността с всичките й подмолни капани. Може би затова на курсистите им харесва като на игра да  приемат други самоличности. Всеки си има английско име, професия, измислено семейство. И попада в съвсем различен свят – като на кино, в който всеки от тях е главният герой. На кого би му доскучало това!

Сценарий вместо учебник

„Ние не учим, избягваме тази дума. Все едно снимаме филм. Не използваме и думата преподавател. Той е режисьорът, ние сме актьорите, които той е наел във филма. Имаме учебник, но го наричаме сценарий. Той е написан като книга и в него има една история с начало и край“, обяснява Мими Иванова.

„Учебникът е написан още през 1987 г. в Института по сугестология от д-р Лозанов. Това е оригиналният учебник, по който се учи в цял свят. Той е на английски, но това няма никакво значение, защото ние му даваме превод на български, друг може да го превежда на испански, руски и пр., обяснява Галина Копчева.

По въпросния сценарий (учебник) актьорите (курсистите) и режисьорът (преподавателят) трябва да направят филма. Набляга се, че трябва да се отработи еди-коя си сцена. Режисьорът казва: „Сега трябва да го прочетем ясно, за да ни разберат хората. Заповядайте на сцената.“ И с всеки дубъл става по-добре и по-добре.
На обучението никой никога не говори за почивка или за междучасие, а просто се обявява пауза до следващата репетиция. Докато всички сцени са заснети и филмът е сглобен, т.е. докато научите неусетно хиляди думи, разбирате вече значението им и може да ги свържете правилно в изречения.

Дали школата на Лозанов ще предложи ученето и на други езици освен английски? Зависи дали ще се яви преподавателят, който да работи по метода. „Ние не търсим, не можем да пуснем обява за учител по сугестопедия. Защото самият човек трябва да е вдъхновен. То не е, като да имаш учебник, да влезеш в час и да си изпееш урока. Да преподаваш сугестопедично, означава дълги часове самоподготовка. Месеци наред да правиш материали, табла, игри. Защото тъкмо занимателни игри, а не упражнения се правят в курса“, разяснява ученичката на проф. Лозанов.

Важна особеност е, че на този курс предимството е да те научи да говориш, а не да пишеш. И друга подробност е съществена – колко е коефициентът на полезно действие. Все още изследване на КПД-то не е правено, но със сигурност е над 90%, защото толкова от участниците в края на курса започват да говорят.

Предлагат се различни нива – за начинаещи, средно ниво и напреднали. Ходи се по 3-4 часа на ден от понеделник до петък, има курсове и през уикендите. Кой за кое ниво е, показва кратък предварителен тест по граматика, през който всеки минава, преди да се запише. След него „режисьорите“ преценяват кой в коя група трябва да отиде, за да са на приблизително еднакво ниво в началото.

Но не всичко е чужди езици. Сугестопедично може да се преподава география, история, математика – всичко. Времето ще покаже дали не е дошло време да прегърнем метода на Георги Лозанов и с него да вземаме две години образование за една.

Седмични и съботно-неделни курсове по английски език

Универсален метод за учене

Методиката на Георги Лозанов залага на разкриването на потенциалните възможности и на курсисти, и на преподаватели. Има учебник, но той е безсмислен без преподавател. Преподавателят не е центърът, но той е най-отговорният при организацията на сугестопедичния процес. Затова трябва да е много добре обучен. Няма друга методика, където всички да са равностойни – и преподавателите, и курсистите, и да се разкриват резервите и на едните, и на другите. „Това е много силен постоянен обмен“, казва Лозанов. Според него абсолютно начинаещият може да разбира и да води разговор на чужд език след един месец. Между 3 и 5 пъти е по-бързо запаметяването, отколкото с традиционната методика, вкл. придобиването на огромен запас от думи, голяма част от които може да бъдат на пасивно ниво, но да излизат при нужда. „Творческите възможности се развиват максимално. Повишава се емоционалният тонус, а радостта и щастието са непрекъснати спътници по време на курса“, казва ученият.
Освен че се научават езици, като бонус се развиват и други умения – няма умора, подобрява се здравето, позитивно се повлияват психотравми, получени от традиционното обучение.

Всеки може да се обучава по тази методика, но не всеки я припознава, защото това не е техника, а сериозна философия. В периода на обучение преподавателите също преживяват промяна, защото сугестопедията развива интуицията. Хората, преподаващи по този метод, влизат в класната стая с мисълта, че човек има безкрайни възможности. Това се изразява в усмивката, в погледа, в движенията на преподавателя, в това, което се казва, и в начина, по който се казва и се премълчава.

Методът е създаден от проф. д-р Георги Лозанов – лекар психиатър, психотерапевт, физиолог на мозъка и педагог. Той започва разработването през 60-те години. „Като лекар психотерапевт имах 15 г. опит от работа с болни, който по-късно прехвърлих в педагогиката. Бях стигнал до извода, че възможностите на човешкия мозък са необятни. За да го докажа, през 1965 г. направих първата безболезнена операция на ингвинална херния без упойка“, разказа през януари 2012 г. – месеци преди да почине на 6 май, проф.Лозанов пред „24 часа“.

проф. д-р Георги Лозанов, създателят на метода

Няколко месеца след операцията на Младен, Лозанов направил опит със запомнянето на 1000 френски думи за един ден.

„Успехът беше 98%. Разсъждавах, че щом мога да помогна на хората да не ги боли и да няма кръв, значи мога да помогна и в други неща. Почнах с чуждите езици, защото там резервите на паметта може да се измерят чрез сравнение колко думи може да се запаметят по нормалния начин и колко по сугестивния. Колкото повече се натоварва паметта, толкова резултатите са по-добри. Това сложи началото на сугестологията, която е наука за внушението, и сугестопедията, която е приложението й в педагогиката“, сподели Лозанов.

Курсове по английски език от начинаещи до средно ниво

Участниците в първия експеримент били 15 души от различни възрасти и професии. Опитът се провел от Иванка Димитрова, преподавател по френски в СУ. „Тя изчете думите, както аз я бях помолил – с 3 различни интонации. Хипнозата е вредна заради ограничаването на свободата на човешката воля. Но нашата цел бе да постигнем резултати в будно състояние и успяхме“, разказа Лозанов.

По-късно той създава и ръководи научноизследователски Институт по сугестология, Център по сугестология и развитие на личността към СУ „Св. Климент Охридски“, международен център по десугестология във Виена и международен център за обучение на преподаватели във Викторсберг, Австрия.

През 1978 г. методиката му е наблюдавана официално от 25-членна международна комисия на ЮНЕСКО и е оценена като най-добра и препоръчана за прилагане по всички предмети във всички страни. По това време методът се прилага в 16 български училища.
През 1980 г. обаче Лозанов е арестуван и до 1989 г. е поставен под домашен арест, а през 1984 г. е отстранен като шеф на Института по сугестология. През 1991 г. институтът е закрит, а скоро след това основателят му заживява във Виена, поканен от австрийските власти.

Въпреки това методът му се прочува по света. „През 1976 г. ВТО „Техника“ продаде моята методика на един американец, който я преименува в Super learning. Две журналистки – Лейла Острандер и Лин Шрьодер, написаха книгата „Психични открития отвъд желязната завеса“. Смело мога да кажа, че от САЩ почна изкривяването на научната истина. Там правеха смесица от йогийско дишане, зен, ръководена релаксация. Това противоречи на моя метод, в който няма никакво ръководене, никакво насилие над личността. Всичко е спонтанно, докато там е манипулативно. Само в България методът продължава да съществува в оригиналния чист вид и по света, където преподавателите са обучени от мен“, каза Лозанов.

Мими Иванова: Още първия ден четохме Шекспир, не е за вярване

Успях – разговарях с мъжа на Кичка на английски, радва се певицата.

Курсът е четири седмици в делниците, другата опция е уикенд групата  – един месец събота и неделя.

Повече са възрастни хора, но не се притесняват от това.

Пускат те на дълбокото и веднага се започва. Ние започнахме още първия ден с цитат на Шекспир. Да, четем Шекспир, чак не е за вярване! И след като те пуснат в дълбокото, започваш някак подсъзнателно да мислиш на езика. Първо трябва да се отпуснеш – хем да не го мислиш, хем да ти остава в паметта.

Още на първата сбирка започнахме да играем и пеем песни. И човек се отпуска. Аз там си почивах, толкова бе неангажиращо. Както четеш примерно текст и си се вглъбил, в следващия миг се започва друго – да пеем или играем на нещо. Четенето на английски сякаш е между другото – колкото се справиш, никой не те натоварва. Първите дни се говорят големи глупости и много се смеем, но лека-полека нещата потръгват. На мен курсът много ми помогна. Все още се притеснявам, но ако имам текст, абсолютно добре мога да го прочета и да го разбера.

Тези дни бяхме с Кичка Бодурова, разговарях с мъжа й на английски. Не бях го правила, но успях. Разбрах, че тази преграда просто трябва да я зарежеш. И единственият начин да го направиш са познанията, които имаш. Ами използвай ги!
Доволна съм от себе си, справих се доста добре. А отидох абсолютно неподготвена. Сега думите ги имам, с глаголите не съм много добре, защото е хубаво, като се прибереш вкъщи, отново да си препрочетеш нещата. Но при мен месецът тръгна много динамично, с доста ангажименти и нямаше време да преговарям. Обещах си, като свърши курсът, да си преговоря всичко, но и това не стана. Непрекъснато имах гости от чужбина. Но въпреки това, когато за първи път ми се наложи да говоря с мъжа на Кичка, се справих. Е, проведох не много сложен разговор, но се получи. И написан текст мога да прочета и ще го разбера.

Сега се притеснявам да не забравя наученото, ако не го практикувам. Знам, че трябва да не се изоставям, а да се упражнявам. Иначе тази система на учене няма аналог.

Източник: 24 часа

СЕПТЕМВРИ

1. Английски за начинаещи (А1) – The Beginning

Седмичен курс    от понеделник до петък

30 септември /понеделник/ – 18 октомври    9.30 – 13.00 ч.    Промо Цена: от 550 на 490 лв. /с учебник/

2. Английски за начинаещи (А1) – The Beginning

Уикенд курс    събота и неделя

28 септември /събота/ – 20 октомври    10.00 – 16.00 ч. 

Цена: 550 лв.  

ОКТОМВРИ

1. Английски за средно ниво (В1) – The Buttons

Уикенд курс    събота и неделя

5 октомври /събота/ – 27 октомври    10.00 – 16.00 ч.

Цена: 590 лв.

2. Английски за напреднали (В2) – New Life

Седмичен курс    вторник, сряда и петък

15 октомври /вторник/ – 22 ноември    9.30 – 13.00 ч.

Цена: 590 лв.

3. Английски за второ ниво (А2) – The Return

Седмичен курс    всеки работен ден

21 октомври /понеделник/ – 15 ноември    9.30 – 13.00 ч.

Цена: 550 лв.

НОЕМВРИ

1. Английски за напреднали (В2) – New Life

Уикенд курс    събота и неделя

9 ноември /събота/ – 1 декември    10.00 – 16.00 ч.

Цена: 590 лв.

2. Английски за средно ниво (В1) – The Buttons

Седмичен курс    всеки работен ден

19 ноември /вторник/ – 19 декември    9.30 – 13.00 ч.

Цена: 550 лв.

3. Английски за начинаещи (А1) – The Beginning

Седмичен курс    вторник, сряда и петък

19 ноември /вторник/ – 19 декември    9.30 – 13.00 ч.

Цена: 550 лв.

Запази си място за курс по английски език ТУК:

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Вашият телефон (задължително)

Избери курс

1. Английски за начинаещи (ниво А1) – от понеделник до четвъртък, от 9.00 до 13.00 – от 1 юни

2. Английски за средно ниво (ниво В1) – понеделник, сряда и петък, от 9.00 до 13.00 – от 1 юни


Начин на плащане
По банков пътНа място


Адрес: ул. Граф Игнатиев 12, етаж 3, до пл. Гарибалди
За повече информация: 0899/ 521 504